29 اصطلاح کلیدی برای دانستن

مرد، آیا تا به حال نامگذاری قند زیادی وجود دارد که بدانید! هدف این پست ارائه یک مکان واحد است که به شما تعاریف اصطلاحاتی مانند کربن آنومریک، آلفا در مقابل بتا، پیرانوز در مقابل فورانوز، و سایر اصطلاحات رایج مرتبط با کربوهیدرات را در یک دوره معمولی شیمی آلی ترم دوم ارائه می دهد.

[This reference document from IUPAC was extremely helpful in the preparation of this post.] بازخورد در مورد هر چیزی که گم شده است بسیار قدردانی می شود.


α (آلفا) – نامی که به پیکربندی یک قند حلقوی داده شده است که در آن اکسیژن موجود در کربن آنومری در وجه مخالف حلقه نسبت به جانشین روی کربن دیگر در کنار اکسیژن حلقه قرار دارد. در تضاد با بتا (β) که در آن دو جانشین در یک وجه حلقه قرار دارند.

تعریف-آلفا-و-بتا-قندها-پیکربندی-آنومریک-کربن-را نشان می دهد

اسید آلداریک – یک اسید دی کربوکسیلیک مشتق شده از آلدوز که در آن هر دو انتهای قند اکسید شده است، به عنوان مثال از اثر اسید نیتریک:

تعریف-آلداریک-اسید-یک-اسید-دی کربوکسیلیک-برگرفته از-اکسیداسیون-آلدوز

آلدوز – یک مونوساکارید با یک گروه عاملی آلدهید (یا آلدهید پوشانده شده). [“Masked aldehyde” here refers to a cyclic hemiacetal that is in equilibrium with an acyclic aldehyde through ring-chain tautomerism]. آلدوزها را با کتوزها که مونوساکاریدهایی با گروه کتون (یا کتون ماسک شده) هستند مقایسه کنید.

تعریف-آلدوز-یک-مونوساکارید-با-گروه-عملکردی-آلدئید-است

آلدیتول – یک الکل غیر حلقوی که از کاهش آلدوز به دست می آید. به عنوان مثال، آلدیتول گلیسرآلدئید، گلیسرول است. سوربیتول آلدیتول گلوکز است، مانیتول آلدیتول مانوز است و غیره. اگر این نام ها آشنا به نظر می رسند، به این دلیل است که آلدیتول ها معمولاً به عنوان افزودنی های غذایی و شیرین کننده ها استفاده می شوند.

تعریف-آلدیتول-یک-الکل-بی حلقوی-مشتق شده-از-کاهش-آلدوز

آنومر – نامی که به دو مونوساکارید دیاسترئومری داده شده است که اپیمرهای کربن آنومری هستند. دو آنومر با عبارات α (“آلفا”) و β (“بتا”)، که در بالا تعریف شده اند، توصیف می شوند.

تعریف-آنومر-نام-داده-به-دو-دیاستریومریک-مونوساکارید-که-اپیمر-در-آنومری-کربن-آلفا-و-بتا- هستند

کربن آنومریک – کربن یک قند حلقوی حاوی همی استال یا استال (همی کتال یا کتال). این در آلدوز C-1 و در مورد فروکتوز C-2 است.

تعریف-کربن-آنومریک-کربن-دارای-حلقه-قند-همی استال-یا استال است

β (بتا) – نامی که به پیکربندی یک قند حلقوی داده شده است که در آن اکسیژن موجود در کربن آنومریک روی همان سطح حلقه قرار دارد که جایگزین کربن دیگر در کنار اکسیژن حلقه است. در مقابل آلفا (α) که در آن دو جانشین در وجوه مخالف حلقه قرار دارند.

کربوهیدرات – در اصل فقط به مونوساکاریدها (مانند گلوکز) با فرمول تجربی C اشاره شده استn(H2O)n (یعنی “هیدرات های کربن”). اکنون به عنوان یک اصطلاح عمومی تر برای اشاره به تک، الیگو و پلی ساکاریدها و همچنین بسیاری از مشتقات آنها استفاده می شود.

د- (و L-) یک مونوساکارید با توجه به پیکربندی در مرکز کایرال با بالاترین شماره، یعنی پایین ترین مرکز کایرال در طرح فیشر آن به D- یا L- اختصاص داده می شود. اگر گروه هیدروکسیل این کربن در سمت راست باشد، به شکر پیشوند D- داده می شود. اگر در سمت چپ باشد، با پیشوند L- تخصیص داده می شود. انانتیومر یک قند D همیشه یک قند L است. ساده ترین قند گلیسرآلدئید است که یک مرکز کایرال دارد و به دو شکل انانتیومر به نام های D- و L- گلیسرآلدئید وجود دارد. [See this post on D- and L- sugars]

تعریف-ل-و-د-این است-که-به-پیکربندی-مطلق-یک-قند-اما-نه-جهت-چرخش نوری-اشاره می کنند.

دی ساکارید – کربوهیدراتی که می توان آن را هیدرولیز کرد و دو مونوساکارید تولید کرد. برخی از نمونه های برجسته دی ساکاریدها لاکتوز، ساکارز و مالتوز هستند. قندهای یک دی ساکارید از طریق یک پیوند گلیکوزیدی به هم متصل می شوند.

تعریف-یک-دی ساکارید-یک-کربوهیدرات-شامل-دو-قند-ساده-به هم پیوسته-یک- پیوند-گلیکوزیدی-مثلاً-لاکتوز.

اپیمر – دو قند که در پیکربندی یک مرکز کایرال واحد متفاوت هستند. D-Glucose و D-Mannose همانند D-Mannose و D-Talose اپیمر هستند. [Note: generally speaking, when using the term “epimer”,  one of the atoms on the chiral center is usually hydrogen]

تعریف-اپیمر-دو-دیاسترئومر-است-که-در-پیکربندی-با-مرکز-سینگل-کایرال-معمولاً-حاوی-h- متفاوت است

فورانوز – یک همی استال حلقوی پنج عضوی. این نام از فوران، یک اتر حلقوی پنج عضوی گرفته شده است. فورانوزها از پیرانوزها متمایز هستند که یک همی استال حلقوی شش عضوی است. [See post ]

تعریف-فورانوز-این-آن-یک-همی استال-حلقه ای-پنج عضوی است

گلیکوزید – نام فانتزی برای استال (یا کتال) که از قند تشکیل شده است. به طور رسمی، گلیکوزید یک استال است که از تراکم کربن همی استال (یا همیکتال) یک قند با گروه هیدروکسی یک ترکیب دیگر به دست می آید.

تعریف-گلیکوزید-این-یک-استال-یا-کتال-برآمده از-تراکم-یک-قند-با-گروه-هیدروکسی-دیگر است.

پیوند گلیکوزیدی – پیوندی که کربن آنومریک یک قند را به ترکیب دیگری متصل می کند. [For our purposes, this is through a C–O bond, but there are also such things as nitrogen, sulfur, and selenium glycosides (among others)]

تعریف-پیوند-گلیکوزیدی-این-آن-پیوند-آکو-پیوند-آنومریک-کربن-قند-به-جزء-دوم-گلیکوزید

طرح هاورث – یک تصویر گرافیکی از مونوساکاریدها که به وضوح استریوشیمی را در هر کربن نشان می دهد (به قیمت نمایش دقیق ترکیب آن). [See this post on Haworth projections]

تعریف-برفکنی-هاورث-آیا-به-واضح-نشان می دهد- ترتیب- استریوشیمیایی-گروه-روی-حلقه

هگزوز – قندی با شش کربن که آشناترین نمونه آن گلوکز است. هگزوزی که حاوی آلدهید (یا آلدهید پوشانده شده) باشد، آلدوهگزوز نامیده می شود. هگزوز حاوی کتون را کتو اگزوز می نامند.

تعریف-هگزوز-یک-مونوساکارید-با-شش کربن است

کتوز – یک مونوساکارید با گروه عملکردی کتون (یا کتون ماسک شده). در مقابل آلدوز.

L- (و D-) هنگامی که در یک طرح فیشر ترسیم می شود، مرکز کایرال با بالاترین شماره در تمام قندهای L به سمت چپ اشاره خواهد شد. دیدن د-

مونوساکارید – قندی که نمی توان آن را به واحدهای قند ساده تر هیدرولیز کرد. گلوکز، ریبوز، مانوز و بسیاری از قندهای دیگر (از جمله دئوکسی ریبوز) مونوساکارید هستند. در مقابل، ساکارز یک دی ساکارید است که می تواند به گلوکز و فروکتوز هیدرولیز شود.

موتاروتاسیون – تغییر در چرخش نوری که زمانی اتفاق می‌افتد که یک آنومر خالص از طریق توتومریسم زنجیره حلقه با آنومر متفاوت متعادل شود. [See this post on mutarotation]

تعریف-تغییر-چرخش-این-تغییر-تدریجی-در-چرخش-نوری-راه حل-آنومرهای-خالص-به دلیل-تبدیل-تقابل-از طریق-حلقه-زنجیره-توموریسم

الیگوساکارید – یک کربوهیدرات با تعداد متوسط ​​(~ 3 تا ~ 10) واحدهای مونوساکارید که توسط پیوندهای گلیکوزیدی به یکدیگر متصل شده اند. هیچ مرز مشخصی بین “الیگوساکارید” و “پلی ساکارید” وجود ندارد، اما کربوهیدرات با بیش از 10 واحد ساکارید شروع به ورود به قلمرو پلی ساکارید می کند.

پنتوز – یک مونوساکارید پنج کربنه مانند ریبوز و دئوکسی ریبوز. پنتوز حاوی آلدئید آلدوپنتوز نامیده می شود. پنتوز حاوی کتون کتوپنتوز نامیده می شود.

تعریف-پنتوز-این-یک-مونوساکارید-با-پنج کربن است

پلی ساکارید – کربوهیدراتی متشکل از بسیاری از مونوساکاریدهای مرتبط با هم. “بسیاری” تا حدودی دلخواه است، اما کربوهیدراتی با حدود ده واحد مونوساکارید یا کمتر، اغلب الیگوساکارید نامیده می شود.

تعریف-پلی ساکارید-این-که-زنجیره-طول-از-واحد-مونوساکارید-با-با-پیوندهای گلیکوزیدی-به هم متصل شده است

پیرانوز – یک همی استال حلقوی شش عضوی. برگرفته از نام pyran، یک اتر حلقوی شش عضوی. متمایز از فورانوز، که یک همی استال حلقوی پنج عضوی است.[See post on furanoses and pyranoses ]

تعریف-پیرانوز-این-که-شش عضوی-حلقه ای-مونوساکارید-همی استال است

کاهش شکر – یک تک یا دی ساکارید که تست تولن مثبت می دهد. عملاً به هر مونو یا دی ساکاریدی با همی استال اطلاق می‌شود که می‌تواند دچار توتومریسم زنجیره حلقه شود. گلیکوزیدها قندهای کاهنده نیستند، زیرا با یک آلدهید یا کتون در تعادل نیستند. [Post: Reducing sugars]

تعریف-یک-قند-کاهنده-همی استال-دارای-مونو-یا-دی ساکارید-است.

توتومریسم زنجیره حلقه – تعادل بین اشکال خطی و حلقوی که در آلدوزها و کتوزها وجود دارد. [See this post on ring-chain tautomerism ] توتومریسم زنجیره حلقه زمانی امکان پذیر است که شکل حلقوی آن همی استال داشته باشد، اما در گلیکوزیدها (جایی که استال ها و کتال ها “قفل شده اند”) امکان پذیر نیست.

تعریف-زنجیر-حلقه-توموریسم-این-این-تقابل-تبدیل-قند-بین-اشکال-خطی-حلقه‌ای-است

ساکارید – یک قند یا مشتق شکر مترادف کربوهیدرات.

تتروز – یک مونوساکارید با چهار کربن. اریتروز و ترئوز، هر دو آلدوز، آلدوتتروز نامیده می شوند و تتروزهای حاوی کتون کتوتتروز نامیده می شوند.

تعریف-تتروز-این-یک-مونوساکارید-با-چهار کربن است

تریوز – یک شکر با سه کربن. تنها سه تریوز وجود دارد: D- و L- گلیلسرآلدئید (آلدوتریوز) و دی هیدروکسی استون (یک کتوتریوز).

-تعریف-تریوز-این-یک-مونوساکارید-با-سه کربن است


هی به آخر رسیدی چه چیزی کم است؟ نظرات خوش آمدید.

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *